Offertförfrågan

Fordonsmonterad kran över 18 T/M

Rondellen Utbildning erbjuder utbildningar inom fordonsmonterad kran för att säkerställa kompetensen hos personer som arbetar med kranar. Våra utbildningar omfattar både kranar under och över 18 T/M. Deltagarna får lära sig om säker användning, lyftteknik och regelverk för att kunna hantera kranar på ett professionellt och säkert sätt. Genom att delta i våra utbildningar får deltagarna de kunskaper och färdigheter som behövs för att effektivt och säkert hantera fordonsmonterade kranar i olika typer av arbetsmiljöer.

Information

För att arbeta med en fordonsmonterad kran krävs att man är minst 18 år gammal, har adekvata kunskaper för att säkert utföra arbetet och innehar ett C-körkort om man ska köra fordonet. Det är även nödvändigt att erhålla ett yrkeskompetensbevis (YKB) utfärdat av Transportstyrelsen. Fordonsmonterade kranar används för att hantera gods eller timmer. Kranarna kan klassificeras i två kategorier: lättare klass, som inkluderar timmerkranar oavsett storlek och godskranar upp till 18 t/m, samt tyngre klass, som inkluderar godskranar över 18 t/m. För att erhålla utbildningsbevis för kranar i den tyngre klassen krävs ytterligare ett prov.

Validering av Fordonsmonterad Kran Över 18TM är den perfekta utbildningen för dig som för närvarande arbetar med detta, men saknar ett officiellt utbildningsintyg eller tillräckligt med arbetstimmar för att uppgradera ditt yrkesbevis (minst 4000 timmar eller 30 månader). Denna utbildning består av både teoretiska och praktiska delar, inklusive ett större fyrpartslyft med en stor container.

Utbildning

Utbildningens längd varierar mellan 1 och 3 veckor, beroende på deltagarens förkunskaper och tidigare erfarenheter. Du kommer gå igenom både en teoretisk del samt en praktisk.

Teoretisk del

Validering Fordonsmonterad Kran Över 18 TM: Vi kommer att diskutera arbetsmiljöns påverkan på vårt arbete, inklusive sömn, kost och arbetsställningar. Avsnittet avslutas med ett prov. Vi kommer också att gå igenom maskinkunskap, där fokus ligger på säkerheten vid transporter och arbete, inklusive Säkra Lyft och Lasthantering.

Praktisk del

Validering Fordonsmonterad Kran Över 18 TM: Du kommer att få visa din kunskap i att hantera detta arbetsredskap genom olika praktiska övningar. Du kommer att lära dig hur man förbereder ett lyft, vilka moment du bör tänka på och hur man gör en korrekt riskanalys för lyften. Vi kommer att utföra lyft med olika föremål av olika längd och vikt. Dagen avslutas med ett tyngre lyft, som till exempel ett containerlyft, där du kommer att utföra ett fyrpartslyft.

Kursmål och målgrupp

Målet med denna uppkörning är att du ska kunna bevisa att du kan hantera kranen på ett lagligt och säkert sätt. Denna kurs riktar sig till förare som redan har minst 300 timmars erfarenhet av att använda denna typ av maskin.